Παγοκυβοι σε σακουλες (ΠΑΓΑΚΙΑ)


ΠΑΓΑΚΙΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ - ICE FORCE


Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Τρώτε παγάκια; Έχετε μάλλον αναιμία

Η κόπωση και η αδυναμία είναι γνωστά συμπτώματα της αναιμίας, η οποία προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ομως η λαχτάρα για πάγο; Είναι δυνατόν να αποτελεί κι αυτή σύμπτωμα;
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί στην ιατρική βιβλιογραφία στοιχεία που υποδηλώνουν ότι όντως όσοι αρέσκονται να τρώνε παγάκια συχνά-πυκνά έχουν αναιμία _ και μάλιστα την πιο συνηθισμένη μορφή της, τη σιδηροπενική, η οποία οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό.

Οι επιστήμονες δεν καλοκαταλαβαίνουν πως συσχετίζονται τα παγάκια με την αναιμία, αλλά μερικοί εικάζουν ότι η παρορμητική κατανάλωση πάγου _ είναι γνωστή ως παγοφαγία _ καταπραΰνει τη φλεγμονή στο στόμα, η οποία προκαλείται από την ανεπάρκεια του σιδήρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα αναφερθεί, υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι είχαν αδιάγνωτη αναιμία και παγοφαγία, καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση αρκετές παγοθήκες ή σακούλες με παγάκια _ μία συνήθεια την οποία έκοψαν όταν διαγνώστηκε η αναιμία τους και άρχισαν να παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου.

Μελέτες, λ.χ., που έχουν πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Northwestern, έχουν δείξει πως η λαχτάρα για παγάκια αποτελεί συχνή παρενέργεια μιας εγχείρησης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, κατά την οποία παρακάμπτεται το τμήμα του εντέρου στο οποίο απορροφώνται πιο εύκολα ο σίδηρος και άλλα ιχνοστοιχεία. Στο ένα τρίτο των ασθενών που υποβάλλονται στην εγχείρηση αυτή (είναι γνωστή ως Roux-en-Y), εκδηλώνεται ανεπάρκεια σιδήρου ή βιταμίνης Β12.
Στην επιθεώρηση «Proceedings» της Κλινικής Μάγιο, εξάλλου, δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια η περίπτωση μιας 33χρονης γυναίκας, η οποία είχε υποβληθεί στη συγκεκριμένη εγχείρηση και σηκωνόταν στη μέση της νύχτας για να φάει παγάκια. Οταν αποκαταστάθηκαν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα της, η παγοφαγία της εξαφανίστηκε.

Credits: TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου